čtvrtek 24. července 2008

Google už na zkoušku knoluje

Dlouhé čekání skončilo a Google spustil již na začátku roku anoncovaný Knol. Je zatím ve zkušební beta verzi, ale aspoň se můžeme konečně podívat, jak by to všechno dosavadní tajemství mohlo vypadat a fungovat.

Na svém oficiálním blogu Google produkt představil. Jako hlavní novinku uvádí metodu "moderované spolupráce. Každý uživatel může navrhnout změnu či opravu textu, ale pouze jeho autor si sám rozhodne, zda ji provede či ne. Autory mají být (a podle všeho jsou) odborníci.

Co nyní Knol nabízí? Mnoho článků z oblasti medicíny, některé z oblasti managementu, ale i kurioznější - i když pro někoho jistě podstatné a užitečné - články Ucpané záchody, Grilovací omáčky nebo ze sportu První ironman. Jako featured knol (český překlad na takové spojení snad ani neexistuje, něco jako článek v hlavní roli) nyní mají roztomilé Jak si sbalit batoh (odborníkem na balení batohů je počítačový inženýr z Kalifornie Ryan Moulton).

Ne, dost legrace, mám velké uznání ke všem, kteří píšou a tvoří (i když to byl už snad Jan Werich, který řekl, že se teď víc píše než čte...) pro druhé; a na tom nemění nic ani pocit, že bych raději tyhle autory viděl přispívat na Wikipedii.

Někteří ale patří právě do kategorie profesionálních fotbalistů, zmíněných v mém minulém článku, pro které Wikipedie není zcela vhodným místem. Bude tedy na řadových wikipedistech, aby z jejich tvorby na Knolu dokázali sami těžit. V současnosti jsou na Knolu (namátkou) takové autority jako chirurg z Newyorské zdravotnické školy Jessica Doningtonová, editorka Encyclopedia of Earth Ida Kubiszewská z Vermontské univerzity, Robert Basner z Columbia University.

Můj první dojem je celkem příznivý, což je jistě dáno i poměrně hezkou úpravou (kategorizace asi časem dorazí a zatím ji nahrazuje obstojné vyhledávání). Knolu ale tak trochu hrozí, že se změní v "malý internet", ve kterém bude spousta článků nejrůzné úrovně, jimiž se bude muset čtenář stejně probrat (aspoň budou snad ohodnocené od ostatních). Uvidíme, jak se Knol vypořádá s články typu Mina Radhakrishnan, který by na Wikipedii právem zamířil ke smazání z důvodů popsaných v doporučeních subpahýl, WP:VL a Propagační článek.

Celkový názor ale trvá, a tak ho můžu jednoduše okopírovat ze svého půl roku starého příspěvku:

"Google Knol nikdy nebude encyklopedie, bude to spíš sborník nebo rovnou knihovna, kam se podíváte do poličky s knížkami o jednom tématu, kteří autoři tam něco napsali. Z toho mi celkem jasně vyplývá, že nemůže být konkurencí pro Wikipedii. Jen si Wikipedie musí uvědomit, že právě ona chce být encyklopedií, že její hlavní úlohou není vytvářet nové verze a nové interpretace informací, ale jejich shromažďování a třídění. Wikipedie může snadno přežít Knol, stačí jen, aby se na světě najednou zcela nevytratila kooperativnost a Wikipedii tak naráz nevymřeli všichni přispěvatelé.

Přesto považuji případný vznik Knolu za pozitivní. Shromážděný a aspoň po hromádkách článků na stejné téma roztříděný bude zajímavým zdrojem informací - ve svém utřídění lepší než obyčejné blogy, kterým se částečně podobá; nikoli konkurenčním, ale alternativním vedle Wikipedie."

Dodám jen to, že větší konkurenci by mohl Knol představovat pro některé jiné projekty Wikimedia, zvláště pro Wikiverzitu, kde by se ale měly bezpečně udržet především kolektivní projekty.

7 komentářů:

Mercy řekl(a)...

LOL, ty ucpane zachody me dostaly.

Lukáš řekl(a)...

Čekám, kdy se na Knolu objeví Vy víte kdo a napíše článek Diktátorské poměry na české verzi Wikipedie. ;)

Unknown řekl(a)...

Když jsem v pondělí četl na Marigold.cz článek o wiki a o knolu, chtěl jsem do komentáře napsat, že knolu se už asi nikdy nedočkáme. Inu, chyba lávky :-)

Asi nemá smysl soudit Knol dnes či v následujících měsících, vždyť wikipedie se také v prvních letech rozjížděla pozvolně. Každopádně klasické encyklopedické články vypadají docela zajímavě, bohužel jsou takřka výhradně o medicíně, takže laik si moc nepočte. Jsem zvědavý, jak budou zpracovány články na jiná témata v případě, že vzniknou.

Až při pohledu na očividně populární článek o ucpaných záchodech mě překvapilo, že wikipedie nezaložila projekt ve stylu "1000+1 rada pro domácnost". :-)

Dobrou zprávou je, že mnoho článků je pod svobodnými licencemi a bylo by je tak možno použít i ve Wikipedii. Článek o záchodcích je bohužel chráněn copyrightem :-(

Okino řekl(a)...

ad Sveter: Návody se mohou vkládat na Wikibooks.

Bohudík, ne bohužel :-)

Unknown řekl(a)...

Zajímalo by mě, jak chce Google motivovat čtenáře, aby autorům předkládali návrhy na vylepšení článků. Přece jen většina lidí se asi nebude snažit dostat heslo na vysokou úroveň, když budou vědět, že z něj bude mít finanční prospěch jeho jen autor (psali to na Aktuálně). Nestudoval jsem oficiální materiály, takže se mohu mýlit. Navíc v úvahu nepřipadá ani fork, neboť mnoho hesel (třeba záchodky) je pod copyrightem.

Aktron řekl(a)...

Riziko, že kořeny zarostou odpadní potrubí mi příjde docela málo pravděpodobné (viděl jsem to jen jednou a to v seriálu Simpsonovi), ale co, Knol je nový a zatím si musí počkat až se nám "zrno oddělí od plev". Uvidíme, já jsem na knol taky zvědavý, mohlo by to být zajímavé doplnění Wikipedie

Juandev řekl(a)...

Osobně bych řekl, že tady Google šlape trochu vedle. Místo toho, aby hledal cestu jak vytěžit ze spolupráce, tak se snaží konkurovat.