čtvrtek 22. března 2007

Svět se zase zcvoknul

Podívám-li se právě teď z okna, musím konstatovat, že počasí se asi zbláznilo. Po několika předčasných dnech jara tu máme zase chumelenice a závěje. Jeden den sluníčko, rtuť teploměru vysoko nad nulou, čistá obloha. Hned příští den sněhová bouře, teploty klesají a dokonce se i lyžuje. Mám takové podezření, že se už kromě lidí zcvokla i příroda. Není čemu se divit, když už to vypadá v Parlamentu, na úřadech a všude kolem Vás jako v Kocourkově, proč by se také nemohla zbláznit i příroda? Upřímně, nedivím se jí, má na to, chudák holka, právo. Uvažte, že musí sledovat všechno to ztřeštěné člověčí počínání. Já bych z toho už také vyskočil z kůže, a to si tu celkem spokojeně při pohledu z okna na zasněžené ulice usrkávám čaj. Co teprve ona, která to vidí jako celek? Jeden velký blázinec. Jenže co, jsme součástí přírody, ať chceme nebo ne, a co se stane jí, stane se i nám.

Jeden známý mi poslal odkaz na tento článek. Názor prezidenta Klause se dotýká dvou zajímavých témat – svobody člověka a omezení jeho vlivu na přírodu. Jak najít rovnováhu mezi těmito dvěma ideály, to dnes nikdo neví. Současný stav je ale nevyhovující. Na jedné straně se příroda až úzkostlivě chrání, za cenu nesmyslného omezování lidí a na druhé mnohokrát více znečišťuje a nikdo nemá vůli to měnit.

Pokud by si lidé mohli dělat s přírodou bez omezení, co chtějí, pravděpodobně bychom se dočkali jednoho z katastrofických sci-fi scénářů, bohužel ve skutečnosti a ne na papíře či na plátnech kin. Na druhé straně, dovedu si i představit situaci, kdy by vládli světu environmentalisté. Pak bychom se asi vrátili zpět na stromy, zahodili všechny výdobytky moderní doby a žili si jako v „ráji“… nebo spíš jako opice. Ne, děkuji, ani jednu z těchto variant neberu. Proč prostě nemůžou politici vést lidi k ochraně přírody? Raději je budou omezovat, to je pro ně snadnější. Proč podporovat recyklovatelné obaly, když můžeme zavést třeba daň z odpadků. Daň ze všeho. Hlavně nám dejte peníze. Ale na co? Dělají ti nahoře něco skutečně efektivního pro to, aby přiměli ty dole, aby se svobodně rozhodli pro ochranu přírody? Neřekl bych. A co dělají vůbec oni sami? Současný stav je postavený na hlavu. Ale naděje umírá poslední, držte palce, už chuděra nějak chraptí.

5 komentářů:

Honza Záruba řekl(a)...

Bude tenhle blog o Wikipedii, nebo o takovejchle kravinách?

Aktron řekl(a)...

Ehm, není vůbec odpověď na tohleto vlastně v nadpisu blogu?

Honza Záruba řekl(a)...

A tohle je co? Ani jako zážitek, ani jako zajímavost mi to nepřipadá.

Aktron řekl(a)...

Podle mě je zajímavé se nad těmito věcmi se zamyslet. A o tom to je

Honza Záruba řekl(a)...

Hm, zdá se mi, že je teď in psát eseje o globálním oteplování a ekologii, tak některý lidi prostě nemůžou zůstat pozadu...