pondělí 17. března 2008

Zirland hovoří o vznikající české pobočce Wikimedia

Už jsme vás informovali o tom, že česká pobočka Wikimedia má před vznikem. Skutečnost ještě pokročila, je už zaregistrována u ministerstva vnitra a její vznik tak lze prakticky považovat za uskutečněnou realitu. Mezi nemnoho rozhovorů, které tento blog přinesl, tak dnes doplňuji jeden čerstvý s členem přípravného výboru pobočky Janem Urbánkem, na Wikipedii běžně známým jako Zirland.

Můžeš nějak shrnout, jak pobočka vznikla? Kdy se objevila její myšlenka, která část přípravy byla nejpracnější a zabrala nejvíc času a co naopak šlo hladce?

Myšlenka vzniku pobočky se začala u nás diskutovat někdy na podzim roku 2006, na začátku roku 2007 byly zahájeny přípravy vzniku, v průběhu roku proběhlo několik víkendových setkání organizačního týmu. Nejsložitější bylo jistě vytvoření stanov, k nim se vedly opravdu dlouhé diskuse, trvalo to asi 6 měsíců, ale podle mého názoru se to vyplatilo a vytvořili jsme velmi kvalitní dokument. Důkazem toho může být skutečnost, že ministerstvo provedlo registraci během tří dnů od podání návrhu, což je čas vskutku rekordní a vůbec jsme jej neočekávali.


Registrace sdružení na ministerstvu proběhla, sdružení vzniklo, kdy začne skutečně fungovat?

Sdružení již nyní funguje, ale hlavním úkolem přípravného výboru je uspořádat valnou hromadu, kde budou zvoleny orgány sdružení a na těch je pak teprve začít vyvíjet aktivitu. Nicméně i před touto valnou hromadou se ukazují příležitosti na podporu wiki projektů.

Můžeš upřesnit, o jaké příležitosti jde?

Ve spolupráci s organizací E@I proběhne na začátku dubna seminář o Wikipedii v rámci kulturní akce Sabla Printempo.
(Mělo by jít o tuto akci - pozn. Okino.)

Teď se asi hlavně bude chystat první valná hromada, ale už se také mluvilo o tom, jaké aktivity budou následovat?

Sdružení má ve stanovách vytyčené obecné cíle jako je podpora a šíření svobodné tvorby a podpora projektů wiki. Konkrétní aktivity však budou záležitostí rady, která bude na valné hromadě zvolena.


Předpokládám, že to ale neznamená, že řadový člen nebude moct v rámci sdružení vyvíjet žádnou vlastní činnost v rámci tohoto cíle. Nebo ano?

To samozřejmě neznamená. Členové mohou vyvíjet libovolné vlastní aktivity (nesmějí však jménem sdružení samostatně jednat) a od sdružení pouze získávat nějakou podporu. Ale plán činnosti sdružení jako celku stanoví rada a jistě uvítá, pokud členové pomohu tyto cíle naplnit.

Jak si představuješ, že budou vypadat propagační akce pro veřejnost?

Možností je hodně, od prezentací na různých akcích a veletrzích, přes různé přednášky na téma svobodná tvorba a wiki, až po různé workshopy "naučte se tvořit svobodný obsah". Jistě by se našly i další možnosti.


Kolik lidí se aktivně zapojilo do přípravy pobočky? A s kolika členy pobočky zpočátku počítáte?

Na přípravě se aktivně podílelo 13 osob. Zájem o členství dosud vyjádřilo kolem 50 osob.

O stanovách pobočky jste museli jednat s Nadací Wikimedia (WMF), v něčem jste ustoupili, v něčem ustoupila WMF. Je tam něco, co jste rádi, že zůstalo?


Při přípravě stanov jsme jednali hlavně sami mezi sebou a nadaci jsme předložili až hotový materiál. Z jejich strany bylo jen několik poznámek, často se jednalo spíše o vysvětlení než o vyjednávání o názorech. Na základě argumentace nadace jsme ale upustili od požadavku na to, aby řádný člen byl aktivním přispěvatelem některého projektu a více se otevřeli lidem.


Myslíš, že to bude mít reálný význam? Že o účast ve
sdružení budou mít zájem lidé, kteří needitují Wikipedii nebo jiné projekty?

Přestože je velmi pravděpodobné, že většina členů bude vyvíjet aktivitu v rámci projektů, došli jsme k závěru, že není důvod, aby lidé, kteří mají zájem působit ve prospěch cílů sdružení, byli kvůli vstupu do sdružení nuceni se registrovat např. na Wikipedii.


Na jaké úrovni předpokládáte v budoucnu spolupráci s WMF? Co tak obvykle chce po pobočkách?

Nadace neukládá úkoly pobočkám, tyto jsou naprosto nezávislé samostatné právní subjekty mající společné cíle. Pobočky se snaží na území svého státu hájit také zájmy nadace. Jako komunita máme s nadací vybudovanou úzkou spolupráci a očekáváme, že i jako Sdružení v této spolupráci budeme pokračovat.


Díky za rozhovor.
Zdroj obrázku: Wikimedia Commons (Autor: Packa)

Žádné komentáře: