neděle 2. března 2008

Novinky k Wikimániím

Wikimania je jméno užívané pro celosvětovou konferenci otevřenou wikipedistům. Letošní Wikimania se uskuteční 17.-19. července v egyptské Alexandrii, konkrétní místo bylo podle mne zvoleno prakticky dokonale - jedná se o Alexandrijskou knihovnu, následovníka legendární knihovny, která shořela v Caesarově době. Dosud jsou místa na Wikimanii volná a je možné se o ně přihlásit do 16. března, je ale třeba upozornit, že Wikimanie není jen tak výlet, ale skutečně konference, u níž se předpokládá aktivní účast.

V těchto dnech se ale také už rozhoduje o další Wikimanii na rok 2009. Oficiálně se přihlásila čtyři města - Toronto, Buenos Aires, Brisbane a Karlsruhe. Všichni kandidáti už odpověděli na dotazy poroty, v níž jsou kromě členů Rady Wikimedia Foundation především pořadatelé předchozích Wikimanií (ty byly ve Frankfurtu, Bostonu a na Tchajvanu).

Mezi požadavky na kandidáty jsou především termín v červenci nebo srpnu, počet účastníků od 300 do 500, blízké ubytování či příslušnou kapacitu sálů.

Ocituju další požadavek: Geografická diverzita - tj. umítění Wikimanie 2009 do jiného města, země, kontinentu anebo hemisféry než předchozí tři Wikimanie (USA, Tchajvan a Egypt) - je jedním z rozhodujících faktorů.

To nejspíš diskvalifikuje Toronto a asi i Karlsruhe na severní polokouli bude mít potíže, pokud Buenos Aires - a myslím, že hlavně Brisbane nabídnou podle poroty kvalitní kandidaturu. Buenos Aires se chlubí bohatou podporou ze strany oficiálních míst včetně ministerstva kultury a městského turistického střediska a navíc k dispozici vlastní pobočku Wikimedia. Brisbane je skromnější i co do rozpočtu a jeho větší střízlivost může být obecně přijatelnější.

Vyhlášení vybraného města je ohlášeno na termín před 6. březnem.

K tomu doplním, že projekt konference české Wikipedie pohasl i kvůli tomu, že přednost dostalo zakládání Wikimedia ČR.

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons (autor Guillaume Paumier).

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.