pátek 21. března 2008

Wikimánie 2009: Buenos Aires, nebo Toronto

Tak jsem to přece jen přehlédl - porota, která rozhoduje o tom, kde se uskuteční příští Wikimania, už zúžila výběr na poslední dvě města. Zatímco Karlsruhe a Brisbane 9. března vypadly, Buenos Aires a Toronto zůstávají.

Pouze stručně: O Buenos Aires jsem už psal - je to ambiciózní kandidatura podporovaná oficiálními kruhy a místní argentinskou pobočkou. Wikimánie by se tam měla uskutečnit v kulturním středisku generála José de San Martín (na horním obrázku), které má být k dispozici zdarma. Pořadatelé jsou už domluveni s řadou sponzorů (např. Nokia, Telefónica, LAN Airlines). Náklady pro účastníka odhadují pořadatelé na zhruba 220 USD bez dopravy do Argentiny. Očekávají zhruba 400-500 účastníků, z toho 150 místních.

Toronto se v kandidatuře chlubí i tím, že při snaze pořádat letošní olympijské hry podlehlo pouze Pekingu. Tam by se měla Wikimánie konat v univerzitním Bahenově středisku pro informační technologie (dolní obrázek), které má být s dalšími univerzitními zařízeními k dispozici rovněž zdarma. Toronto chtělo uspořádat Wikimánii 2006, ale neuspělo, přednost dostal americký Cambridge, Mass. Právě kvůli Wikimánii vznikla kanadská pobočka. Čísla o počtu účastníků nebo nákladech torontská organizace neposkytuje. Možná jen nemá odvahu střílet od boku, možná je to větší problém, protože musela být i vyzývána, aby doplnila rozpočet.

Netroufám si odhadnout, kdo je objektivně větším favoritem, ale můj osobní tip je Buenos Aires.

Zdroj obrázků: Wikimedia Commons a Wikipedia (Autoři: 1 - Beatrice Murch, 2 - Sabrerider)

Žádné komentáře: