pátek 21. března 2008

Warszawa

Město, které většinou v turistických průvodcích chybí, jsme já a Wizzard poctili svojí návštěvou. Přestože mnozí zlí jazykové tvrdí, že hlavní město Polska tvoří jen samé paneláky a nic zajímavého tam není, opak je pravdou.

Palác Kultury a Vědy (PKiN) je vskutku zajímavou památkou, která dominuje modernímu městu. To totiž po druhé světové válce (dle Wikipedie zrušeno 85 % zástavby, včetně historické) prošlo radikální přestavbou. Odprostilo se od původních středověkých uliček (z nich bylo obnoveno jen pár) a vydalo se cestou moderních autostrád benzinového věku doplňovaného výškovými budovalmi, velkými kruhovými objezdy a prostě rychlou dopravou.

Na druhou stranu ale Poláci vynaložili na obnovu něčeho málo, co chtěli ze své minulosti zachovat, velké úsilí. Tak například královský palác. Opět podle Wikipedie, můžeme vidět obrázek se zbořeništěm, sutinami a ruinami. A podobný je k vidění i ve vstupní hale paláce. Poláci se ale nedali, a postavili palác zcela nový. Kompletně zrekonstruovali všechny sály, a to buď podle tehdejších písemností, nebo i podle doborých obrazů. Až do osmdesátých let se na všem pracovalo, dnes tak jsou interiéry vskutu výstavní a hodné exhibicí pro turisty.

Královský palác doplňuje straré město, v roce 1980 zapsané jako památka UNESCO. Z toho taky popravdě řečeno moc nezůstalo a muselo tak být v 50. letech našeho století nákladně rekonstruováno. Zatímco se tak stavěly moderní bulváry v sovětském stylu, které dnes nesou jména nejen po lidové armádě, ale i například po Janu Pavlu II., pracovalo se na gotických stavbách a středověkých budovách.

Moderní Varšava je pak ukázkou odvážnosti metropole. Mrakodrapy, rychlá doprava, kterou tak trochu parodují 40 a snad i více let staré tramvaje, ukazuje dynamičnost, se kterou se můžeme setkat třeba v bývalém Západním Německu. Ale této dynamičnosti je něco cizí. Ano, je to západní, germánský styl. Varšava je město totiž vskutku jedinečné. Částečně vypadá jako metropole německá, částečně jako česká (ano, i s trochou snažení se dá najít slušná hospoda se slušným - byť polským - pivem, sice za cenu, za kterou by Češi vyšli už dávno do ulic) a částečně mi připomínala města v Pobaltí. Ale ono historii, kterou má Polsko s Litvou společnou, těžko vymaže pět let válečné destrukce.

Každopádně Varšava se mi docela líbila a fámy o fádním městě plném paneláků bych mohl považovat za liché. I když teda v porovnání s českým stylem trávení večerů se samozřejmě polská metropole měřit nemůže. Myslím tedy levné hospody a jídlo a mnoho památek. Zato ale důstojnost, na které Poláci trvají je jedinečná. Například hrob neznámého vojína, který hlídá čestná stáž a plane "věčný" plamen, mi vyrazil dech. Poláci si svých hrdinů váží. Je to dobře, myslím že bychom jsme si z tohoto mohli vzít příklad.

2 komentáře:

Okino řekl(a)...

Hrob neznámého vojína ve Varšavě je možná zajímavý, ale mne mnohem víc zaujaly některé jiné památníky, které jsou skutečnou varšavskou specialitou. Jde například o pomník malého povstalce u hradeb starého města, Muzeum varšavského povstání, pomník Poláků deportovaných do SSSR nebo pomník povstání ve Varšavském ghettu

Sám hrob neznámého vojína je ale vlastně zajímavý tím, že jde o rekonstruované torzo původní budovy, Saského paláce, zničeného v roce 1944.

I historických památek má Varšava relativně dost - kromě starého města se zmíněným královským palácem je to hlavně park Lazienki (také plný pomníků) nebo nedaleko od něj stojící Zamek Ujazdowski. Krásný musí být palác ve Wilanówě, který jsem ale na vlastní oči neviděl. A nezapomenout na obří Velké divadlo (Teatr Vielki)

A pokud jde o PKiN, stojí za to do něj vstoupit. Pravděpodobně se vám to povede zcela nepozorovaně a začnete procházet nekonečné zcela prázdné mramorové chodby a sály. Vlastně také zvláštní památník, i když částečně přece jen žije zásluhou multikina, koncertní síně a tuším že dvou muzejí.

A pro Aktrona speciálně zkušenost s polskou městskou dopravou - ta je dost nevalná. Vrcholem bylo, když mne v jednom přeplněném autobuse málem inzultoval člověk, který chtěl vystupovat a nemohl kolem mne projít, ale jaksi nechápal, že ani já se nemůžu posunout ani o centimetr tam či zpátky. :-) Některé tramvaje jsou naopak ve Varšavě docela slušné.

Aktron řekl(a)...

Zajímavý výčet památek, o tom Saském paláci jsem něco slyšel, ale je to už delší dobu.

Co se týče místní MHD tak ty autobusy a tramvaje zase tak zle nevypadaly. Většinu věcí jsme si dávali pěšky, jeli jsme tak akorát metrem. Místní řidiči jsou ale tak trochu prasata v porovnání s Prahou. A nejen u metra ale i normálně automobiloví. Ono já to chápu že ty autostrády svádějí k rychlý jízdě ale tak přechod je přechod.