sobota 1. března 2008

Rekonstrukce pražského hlavního nádraží přilákala fotografy

Přestože se editaci článků na Wikipedii už tolik nevěnuju, projekt fotografování mě stále baví. Ono je to hlavně v tom, že člověk nesedí doma, vyjde si do přírody a podívá se do míst, kde dosud nebyl. Kromě fotografování takových míst je ale dobré dokumenovat významné změny, kterými různá města procházejí. A nemalou je rekonstrukce pražského hlavního nádraží. První přestavba po více než třiceti letech.

Zatímco původní podoba hlavního nádraží z poloviny 70. let vycházela ze socialistického modernismu a snahy budovat velké, strohé a účelné stavby, nová úprava nádraží má plně odrážet dnešní potřeby. Nezapomělo se samozřejmě ani na jednotlivá nástupiště, kde měl až dosud člověk pocit, že se zastavil čas někde v 20. letech minulého století a že jeho parní vlak má co nevidět přijet.

Pro zmíněný Wikiprojekt fotografování jsem se tedy rozhodl právě rekonstrukci jednotlivých nástupišť zdokumentovat. A nebyl jsem na místě sám; i další vyndali fotopřístroje a náležitě dokumentovali. Místo kolejí a nástupišť je totiž velká část prostoru vytěžena a lze vidět velkou stavební jámu, ve které se od základu znovu staví podchody pod jednotlivými nástupišti. Vznikly také i provizorní mosty pro nákladní automobily, které odvážejí suť a dobře je vidět i ukotvení pilířů, které drží zastřešení celého nástupiště. Zkráceně řečeno velmi neobvyklý pohled, který si možná dalších třicet až padesát let opět neužijeme.

5 komentářů:

Honza Záruba řekl(a)...

Hezky naběhni na Radlickou a zdokumentuj výstavbu trati ;) Ta mi připadá velmi zajímavá, ale nechce se mi tam jezdit to fotit.

Aktron řekl(a)...

Hmm zdokumentoval jsem výstavbu trati v září, opětovně jsem si zafotil i v lednu... Stačí se podívat do příslušné kategorie, obrázků není málo. A kromě mě tam byl tuším ještě Šjů. Ale fotit samozřejmě budu, toho se neboj.

Honza Záruba řekl(a)...

Supr :) Já se tam taky půjdu kouknout. A pak na Letnou...

Aktron řekl(a)...

Jj, letná je super. Ale problém je, že jsou tam vysoký ploty, takže člověk musí vylézt na strom aby udělal fotku staveniště. Viz můj snímek z commons z nedávné doby...

Honza Záruba řekl(a)...

Já tam vidím hlavně kopec hlíny :) Ale myslel jsem spíš obratiště na Letenském náměstí.