středa 5. března 2008

Rozmnožování trpaslíků na Wikipedii

Na české Wikipedii došlo v poslední době k několika kontroverzním událostem, které nechci konkrétněji komentovat, jelikož může hrozit i situace, že bych se jimi musel zabývat jako arbitr a předchozí komentář by mohl být někým vnímán jako konflikt zájmu. (K tomu ale obecněji dodám, že za konflikt zájmů považuju sám něco trochu jiného než vytvoření si názoru na to, co je správné, a to případně i dřív, než se rozběhne samotná arbitráž).

Zaujalo mne ale, jak se najednou rozmnožily některé účty, které nepřispívají do obsahu Wikipedie, ale zabývají se jen jejím zákulisím. Svým způsobem mezi ně patří nyní i Malýčtenář, který má nezanedbatelné zásluhy z minulosti, a tak pro mne zůstávají jeho názory, tím spíš, že nevím, že by byly útočné anebo destruktivní. Zajímavým případem je také the Eye of Truth, který pro změnu pouze vstupuje jako "oko pravdy" do diskusí v zákulisí Wikipedie s faktickými připomínkami. Tenhle přístup je podle mne sice také kontroverzní, ale může být (a mám pocit, že v minulosti už snad několikrát byl) i přínosný. Dnes ale přibyla ještě Formalistka, tak nevím, není to už divné?

Mimochodem, také moje příspěvky v zákulisí v poslední době začínají převažovat nad příspěvky v Hlavním prostoru, ale chci vás ujistit, že to nemá být věčný trend.

Čerstvou novinkou je ale účet Průchozí, který vznikl (aspoň ponejprv) jen proto, aby jeho majitel mohl vstoupit do diskuse nejen faktickou připomínku, ale připojit k ní takto anonymně svůj ostře kritický názor (př.). Musím říct, že na mne působí takový účet hodně podezřele a opravdu nejsem rád, že se na Wikipedii vůbec tak množí nové či novější účty, které nechci ještě nazvat trolly, a tak je nazvu trpaslíky. Zkrátka účty, které nijak nepřispívají k obsahu encyklopedie.

4 komentáře:

Honza Záruba řekl(a)...

Teda považovat trpaslíka – pidimužíka hory okopávajícího – za předstupeň trolla – obra z hor, to chce hodně odvahy a jistoty, že trolla nebo trpaslíka nepotkám :D

Okino řekl(a)...

en.wiki: In fairytales and legends trolls are less the people living next to humans and more frightening creatures. Particularly in these tales they come in any size and can be as huge as giants or as small as dwarves. ;-)

Na Wikipedii máme naštěstí převážně spíš trolly menších velikostí. ;-)

Honza Záruba řekl(a)...

No jo, já čtu hlavně Pratchetta a tam jsou trolli velcí, vzájemně se nenávidějící s trpaslíky.

Dezidor řekl(a)...

Zcela chápu, že někdo zakládá loutkové účty pro určité potřeby (např. kdyby chtěl někdo psát o pornu a nebýt při tom spojován s tímto tématem), ale tyhle účty tak akorát člověka naštvou.

Malýčtenář je něco jiného, svým charakterem se jeho účet "Malýčtenář" blíží spíše někdejší činnosti Tomáše Peciny.