středa 27. února 2008

Sdružení Wikimedia Česká republika míří k úřední registraci

Ledy se pohnuly a česká pobočka Wikimedia Foundation (WMF) je zase blíže světlu světa. Správní rada WMF schválila společně se vznikem rakouské pobočky text stanov, který vypracoval za účasti dalších členů wikikomunity přípravný výbor. Ten nyní podá na ministerstvo vnitra návrh na registraci sdružení. Pro WMF už ale místní pobočka existuje, jak dokládá přiložená mapa světa, kde jsou země s existujícími pobočkami tmavě modré.

Proces vzniku sdružení Wikimedia Česká republika započal na Wikipedii už na jaře roku 2007 (i když pamětníci tvrdí, že se o ní mluvilo na IRC Wikipedie už nejméně rok před tím). Na podzim skončilo na Metě veřejné projednávání návrhu stanov, v prosinci k nim došly připomínky Výboru pro pobočky WMF a po jejich zapracování nebo zdůvodněném odmítnutí schválil stanovy nejprve tento Výbor a poté i Správní rada WMF.

Cílem lokální pobočky je propagace a podpora projektů Wikimedia na území České republiky, dále organizační pomoc při pořádání akcí, právní pomoc v otázkách svobodných licencí, zprostředkování komunikace s autory svobodných materiálů, zprostředkování komunikace občanů ČR s Nadací a podpora svobodné tvorby obecně.

Až sdružení definitivně vznikne, budou se moct jeho členy stát lidé starší 15 let se zájmem o činnost sdružení, členem bude moct být i právnická osoba. Zájem o členství již předběžně vyhlásilo na 50 různých wikipedistů.

V současné době existují národní pobočky Wikimedie v jedenácti zemích Evropy (vedle Česka například ve Velké Británii, Francii, Německu, Polsku nebo Rakousku), v Argentině, Izraeli a na Tchaj-wanu. Připravují se významné národní pobočky v Rusku, Indii, Austrálii a Kanadě. Ve Spojených státech mají vzniknout prozatím dvě regionální v New Yorku a Pennsylvanii.

Podle informací Wikimedia Czech Republic na webu Wikimedia’s Meta Wiki.

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons (autor Cary Bass)

4 komentáře:

Lukáš řekl(a)...

Tak výborně, už se těším. :)

Aktron řekl(a)...

Jo, pěkně napsané, takhle bych to nezvládl. Já bych to narval do jednoho podivného ošklivého odstavce jak se znám ;-)

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Fíček řekl(a)...

A já si tenkrát (před tím rokem na IRC) myslela, že si jen tak povídají a nic z toho nebude...a přislíbila účast...a ono něco. Super:))