středa 5. března 2008

Východní Evropa má zástupce v radě Nadace Wikimedia

Pokud je mi známo, tak se poprvé do rady Nadace Wikimedia dostal člen ze zemí bývalého východního bloku. Je jím 25-26letý Litevec Domas Mituzas. Byl do ní jmenován 1. března a převezme funkci výkonného tajemníka. V červenci bude muset být potvrzen buď dalším jmenováním, nebo zvolením komunitou.

Mituzas je programátor, věnující se operačním systémům, datábázím a sítím. Píše o sobě, že už v minulosti navštívil Českou republiku. Něco málo o Mituzasových názorech se můžete dovědět třeba na jeho vlastním blogu. Srší z něho záviděníhodné nadšení člověka, který je do Wikipedie zapojen už poměrně dlouho, a přece jeho chuť neopadá. Zúčastnil se dokonce několika Wikimanií, na dvě z nich letěl se stejnými náhodnými spolucestujícími (jsem taky zatížený na kuriozity). Delší pohled věnoval i Citizendiu.

Je správcem na litevské Wikipedii, která má mimochodem už také přes 60 tisíc článků. V Litvě na různých místech veřejně prezentoval činnost Wikimedie (např. na tamní univerzitě, na semináři v parlamentu, v médiích...).

(Obrázek: Hlavní nádvoří univerzity ve Vilniusu a kostel sv. Jana. Zdroj: Wikimedia Commons - autor J. K. Wilcziński, 1. polovina 19. stol.)

2 komentáře:

Dezidor řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Dezidor řekl(a)...

Jeden z těch lidí, kteří se zabývají databázema atd., ale podle editací na anglické i litevské Wikipedii samotný obsah zas tolik nepíše.