úterý 25. března 2008

Kvalitní a nekvalitní články Wikipedie

Byly doby, kdy má aktivita na Wikipedii byla soustředěna především na tvorbu článků nových a úpravu některých stávajících. V poslední době se však začínám obracet na Wikipedii i jako čtenář (občas ale něco napíšu rád a ještě dost věcí plánuju). Je dost zajímavých a důležitých témat, o kterých byl rád si něco přečetl a také chci vidět, jak plody práce jiných mohou být využity. Po návštěvě Polska mě logicky zajímala fakta kolem místního jazyka, do jehož tajů jsem na místě příliš nepronikl, a to ani po zhruba hodinové rozpravě s polským párem ve vlaku.

Faktem je, že se člověk z článku skutečně něco dozví, například o výslovnosti hlásek a jejich druzích ( neboť jsem měl za to, že polovina z nich jsou sykavky a druhá polovina šišlavky). Jejich dělení je zde dobře vysvětleno a důkladně popsáno. Jazyk našich severních sousedů srozumitelný je, stačí jen, aby byl mluven pomalu a vysvětlení některých nefamiliérních slov bylo po ruce.

Dále je také dobré, že v článku je něco o polském onikání, které je vskutku zvlášní a pochopit jsem jej v příhodné chvíli nemohl. Ale tak jiný kraj jiný mrav. I když pravda že člověk takové rozdíly nečeká.

Každopádně, co mi zkazilo dojem z článku, byly slovní obraty typu " Tu používali soudruzi z PSDS a za její vlády", " kdy se obracíte ke svému partnerovi" a další. Obecné principy trpí - pejorativní termíny do Wikipedie nepatří a oslovování čtenářů už vůbec ne. Šablonu upravit jsem do podobných článků dával rád. Ale to byly mnohem horší případy samozřejmě.

Rozdělit článek a doplnit nějaká fakta o vývoji, dialektech, výslovnosti a například i o oddělení od nás a Slováků by také nebylo na škodu, zajímavé by bylo přečíst si něco o obrodě jazyka (a jeho rozšíření) po letech útlaku v 19. století. Anglická wikipedie má samozřejmě jako vždy velké množství informací o tomto jazyce, neboť samozřejmě mnoho Poláků znalých angličtiny nemá problém se rozpsat o svém rodném jazyku. S potenciálem česky píšících obyvatel Polska prostě nesrovnatelné. Ale to je obecně problém české Wikipedie.

Ale abych řekl pravdu, jsou mnohem horší články o jazycích (a také moje díla, avšak z dob dávných). Přeci jen je na druhou stranu lepší mít alespoň nějaký článek než žádný. A jazyky jsou právě dost dobře vidět... svítí modře v infoboxu vedle mnohých dalších důležitých informací, nemálo navigačních šablon na tyto články odkazuje, jsou prostě třeba. Jen bude nějakou dobu trvat než dosáhnou potřebné kvality. Ale něco můžeme udělat už dnes - vyházet balast, udělat lepší strukturu... prostě upravovat.

Žádné komentáře: