neděle 30. března 2008

10 milionů, Buenos Aires a valná hromada


Tři zajímavé novinky jsou spíš jen pokračováním předchozích zpráviček, a tak o nich není tak moc co dodat. Ale objevit by se tu jistě měly, a tak popořadě:

Všechny wikipedie - tím samozřejmě rozumějte všech 250 jazykových mutací - mají dohromady přes 10 milionů článků. Nevím přesně, jak to nadace spočítala, ale slavným článkem je podle ní článek na maďarské Wikipedii o Nicholasi Hilliardovi (na obrázku). Není to podezřelé, že podobně jako u jubilejního článku na ruské Wikipedii, o kterém jsem psal nedávno, česká Wikipedie tenhle článek vůbec nemá? Tož ať se naši odborníci na výtvarno snaží! Česká Wikipedie mezitím pomaličku šplhá k číslu 100 tisíc článků.

Další zpráva udělala radost všem wikipedistům z Argentiny. Buenos Aires nakonec převážilo nad Torontem a uspořádá Wikimanii 2009. Nadace se o tom nijak moc nerozepsala, vystačila si se stručnou notickou, aspoň Wikimedia Argentina vydala tiskovou zprávu (ve španělštině), kde se píše, že jde o vyjádření významu, jaký mají pro Wikipedii španělsky mluvící přispěvatelé. Wikimania 2009 tak má být první dvojjazyčnou Wikimánií v historii. Malým faux pas je, že v tiskové zprávě bylo za konkurenta Buenos Aires označeno Melbourne, a nikoli Brisbane.

Bude chtít někdy uspořádat Wikimanii i česká pobočka? No, kdo ví, ale zatím se chystá uspořádat vlastní valnou hromadu. Už brzy se prý začnou přijímat závazné přihlášky, členský příspěvek bude činit 200 korun ročně za dospělého a 100 Kč za členy do 18 let (může být ale i vyšší, zlváště milionáři a miliardáři můžou přispět víc :-).

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons (autor: Nicholas Hilliard, autoportrét, 1577).

Žádné komentáře: