úterý 20. března 2007

Wikipedie a čas

Každý, kdo poznal alespoň zběžně Wikipedii a nebo zná nějaké statistiky a principy, by se mnou určitě mohl souhlasit, že je to velmi zajímavý a rychle rostoucí projekt. Co však stojí za ním? Ve skutečnosti je to velké množství lidí, práce a času stráveného studiem, překlady, psaním, tvůrčí činností, ale také diskusí, dohadováním, čtením pravidel atd. Čas a informace – to jsou v dnešním světě nejcennější komodity. Měli bychom si jich proto vážit.

Wikipedisté, aktivní uživatelé Wikipedie, ať již tráví činností na projektu více či méně času, dělají to zcela dobrovolně. Dávají projektu svůj čas, v drtivé většině případů v dobré víře, že pomáhají ostatním lidem. Tedy to si alespoň myslím já, pokud je to jinak, asi jsem něco nesprávně pochopil :-) Pokud ale zkombinujeme předešlé dvě informace, vyjde nám z toho, že časem přispěvatelů, zdarma nám všem věnovaným, by se nemělo mrhat. Ano, máme masovou účast a počet dobrovolníků bez přestání roste, ale to přeci není důvod, abychom si nevážili jejich času, ne?

Ptáte se, o co mi jde? O nic zvláštního. Jde mi o encyklopedii. Pokud však uvážíte dnešní objem neplodných diskusí, které na Wikipedii (a občas i mimo ni) probíhají, měli byste si současně uvědomit, kolik času museli editoři strávit psaním příspěvků do nich a nebo dokonce čtením ostatních. Nemyslím si však, že by diskuse byly principiálně špatné. Diskusí s kloudnými závěry proběhlo určitě již na tisíce, těch si ale nikdo příliš nevšimne, podobně jako si málokdo všimne nadaného a plodného autora, ačkoli trotla, jenž se z velké části omezuje na pruzení kudy chodí, si všimne mnoho lidí. Podobný trend se bohužel projevuje i v reálné společnosti. Škoda, ano. Nabádání ostatních k věcnosti, stručnosti a někdy bohužel i ke slušnosti, zdá se býti již zbytečným, důležité je však začít sám od sebe. Na změnách se ale musí pracovat, ruce v klíně nikdy nic nevyřešily.

Naše encyklopedie se pyšní titulem svobodná a musím říct, že pouze do takové encyklopedie jsem ochoten přispívat. Musíme si však uvědomit, že základním pravidlem svobody v civilizovaném světě je, že svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda ostatních. Absolutní anarchistická svoboda je z principu neudržitelná a vede v důsledku k porušování svobod ostatních. Z tohoto důvodu si naše společnost již od doby, kdy jsme slezli ze stromů, vyvíjela principy pro stanovení našich vlastních hranic. Z toho důvodu má i Wikipedie svoje pravidla a doporučení, která je potřeba dodržovat. K tomu však musí být v lidech i ochota si je vůbec přečíst. Všimli jste si ale kolik jich už máme? Dost na to, aby to kdekoho odradilo. A všimli jste si také někdy jejich až zbytečné složitosti? Některá pravidla (a doporučení) by se dala jasně vyjádřit na několika řádcích. Přečíst si je a zapamatovat stojí dost úsilí a hlavně času.

Regulační mechanismy musí v každém společenství bezesporu napomáhat dodržování pořádku – systému. Na Wikipedii jsou takovými ozubenými kolečky správci a byrokraté, komunita uživatelů jim svěřila do rukou nástroje a věří, že se jí za to odplatí stabilním a klidným prostředím pro její tvorbu. Tito „vyzbrojení“ editoři pak na sebe nakládají další „povinnosti.“ Mnohdy se jim za to dostává i dost kritiky, to je ale přirozené a samozřejmě také kritika může být konstruktivní i přihlouplá.

Ale o čem vlastně encyklopedie je? O diskusích, pravidlech, správcích? Ne. Její podstatou jsou vědomosti, cenné informace. Kde však už na to má člověk brát čas? Prodloužení dne na 25 hodin je zatím nedosažitelný sen mnohých z nás. Odpověď je jednoduchá, její uvedení v praxi již nikoli: využívat čas efektivně. Skutečný důraz soustředit na tvorbu a kvalitu článků a vše ostatní minimalizovat. I k samotnému uvědomění této skutečnosti je nutné ujít dlouhou cestu. A k jejímu uskutečnění pak silná vůle.

Možných řešeních je mnoho, některá dokonce i funkční. Od jednoduchých a liberálních pravidel, přes věcné diskuse až po placené odborníky. Jakým směrem se bude Wikipedie vyvíjet určíme my. Každý z nás. Na mysli však musíme mít vždy hlavní cíl projektu: tvorbu svobodné encyklopedie, která bude pomáhat lidem.

Žádné komentáře: