sobota 24. března 2007

Mr Bush, tear down this wall


Narazil jsem při prohlížení Wikipedie na tento obrázek. Není ani z Jeruzaléma, ani z Berlína (v té době takové barvy fotoaparáty udělat nemohly), ani odkudkoliv odjinud. Nalevo vidíme stát Arizona (USA), napravo stát Sonora (MEX). Město se jmenuje Nogales, a to na obou stranách.

Prochází tudy však ostře střežená hranice mezi USA a Mexikem, jak můžeme ostatně vidět. Paradox je ale ten, že v mexické i americké části města mají většinu hispánci. Přesto však vidíme, že ta americká strana je jaksi čistší a vůbec udržovanější. Čím to? Inu, řekněme, že společnost nalevo funguje - školy, pracoviště i sociální systém (byť ten americký) nevede lidi do bídy. Je to sice super, ale není hezké mít zrovna nejluxusnější vilu ve městě vedle slumu.

Přiznejme si jeden fakt - ta zeď je ošklivá. Rozděluje lidi, nějaké přeshraniční spolupráci rozhodně nepomahá. Spoustu lidí ji nemá rádo a přirovnává jí například k železné oponě. A teď si přiznejme druhý fakt. Nachvilinku tuto zeď odstraňme. Během pár minut přes hranici začnou utíkat stovky Mexičanů, kteří žijí doma pěkně bídně. Fakt je ten, že ono i tak se jim daří hraniční čáru překonávat; to etnické složení americké poloviny Nogales mluví za vše.

Bylo by hezké, kdyby takové zdi na světě nebyly. Jenomže takovou věc si lze jen idealisticky přát a nelze zařídit ze dne na den. Je jednoduché budovat zeď a na druhou stranu ukázat na zemi za ní jako na krajinu draků. Více práce, ale též i větší výsledky, přinese, když se bude pracovat. Američané mají peníze i kapitál, mohli by svým chudším sousedům v mnohém pomoci - rozvojovými programy, spoluprací s vládou státu i federální. Podporou vzdělání i dalších věcí. Rozhodně je výhodnější financovat do sousedů s demokratickým potenciálem, kteří časem mohou být prospěšní (vyšší životní úroveň = více obchodu = více peněz pro všechny), než do zemí, které ještě do stádia demokratické společnosti nedospěly a nacházejí se tak daleko od USA, že ani určitá část Američanů sama neví, kde leží.

Současná politika "zadržování mexičanů" a anglofonizace USA (snaha prosadit angličtinu jako jediný federální úřední jazyk, to sem lze také zařadit) však s koncem republikánské vlády skončí a snad se začně více uvažovat směrem k pozitivní budoucnosti než jen ke konzervativnímu udržování (samozřejmě nevhodného) současného stavu. Hispánců v USA samozřejmě přibývá, čehož si za několik let budou vědomy i samotné politické strany a budou muset otočit - prostě se Spojené státy stanou zemí všech lidí, ne jen majoritní anglofonní skupiny. Možná potom se se všemi nesmysly přestane.

Zobrazený obrázek je původem z Wikimedia Commons, http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Mexican-American_border_at_Nogales.jpg , je dílem příslušníka US Army a byl uvolněn do public domain

1 komentář:

Aktron řekl(a)...

jooj tohle mi uteklo, doplním to. Snadno jsem neodpovídal, od dvou ráno přeinstalovávam kompa a teď jsem zapl noťase. Jo jinak jsem ti už tam u prvního článku odpověděl.