středa 27. února 2008

Wikipedie zahubila francouzskou tištěnou encyklopedii. Zatím na rok

Při brouzdání ruskými Google News (vlastně Новости Google – škoda, že Rusové po svém zvyku nepřepsali i oficiálně název Googlu na pravděpodobné a půvabné Гугл) jsem narazil na zprávu z francouzského prostředí o tom, že francouzská tištěná encyklopedie Quid zaniká a viní z toho Wikipedii.

Podrobnější pohled na zprávy (třeba na webu britského the Independent) ukazuje, že situace není tak černá, jak se zdá. Jak se dočtete i na anglické Wikipedii, vznikl Quid už v roce 1963 zásluhou Dominique Frémyho. Každoročně vycházel nový svazek, loňský měl prý 2,5 milionu údajů na 2176 stránkách. Kromě toho Quid provozuje internetové stránky s přístupem na encyklopedii a vydává některé specializované encyklopedie.

Teď k té zprávě. Říká se v ní, že bylo zrušeno vydání edice Quidu 2008, protože prodej encyklopedie klesl z 400 tisíc v 80. letech na 100 tisíc v případě edice 2007. Právě proto nevyjde letošní kupa výtisků.

Také o tom, zda by to byla ztráta, by se dalo polemizovat (i já ale zastávám názor, že spíš ano). Není to ale ztráta nenahraditelná. Nezaniká totiž celý Quid, ale rozhodnutí učinil jen jeho vydavatel Robert Laffont a týká se právě jen jednoho vydání. Zakladatel Frémy tvrdí, že se vrátí znovu pod vánoční stromeček s edicí 2009 u nového vydavatele.

Možná ale bude mít problémy, protože i další vydavatelé tištěných encyklopedií mají s internetem a na něm dostupnými slovníky probémy. Sám Frémy kritizoval Wikipedii za to, že nespoléhá na experty. „Wikipedie má od začátku špatné základy, když dovolila každému měnit články. Jsem si jistý, že lidé se vrátí k strukturovanějším druhům encyklopedií.“

Myslí si to i Denis Fasse z encyklopedie Universalis. Říká, že lidé se musejí naučit, že je rozdíl mezi volnou a spolehlivou informací, „mezi piknikem a tříhvězdičkovou restaurací“. Ostatně Quid spoléhá na spolehlivost - jeho texty vznikají díky spolupráci 12 tisíc expertů.

Díky za přečtení a vraťte se za několik dní, vysvětlím, proč si myslím, že v tomhle ale problém Quidu nespočívá.

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons (autor Spedona)

Žádné komentáře: