sobota 9. února 2008

Čemu se Wikizprávy nevěnují

Mladičký projekt Wikizprávy (anglicky Wikinews), který je v české verzi rozvíjen od konce prosince 2007, stojí před mnohými úkoly. Přestože se nám daří jej obstojně rozvíjet, tj. přibývají nové články a objevují se i různé iniciativy, jako třeba Ozvěny ze světa, stále spoustu věcí není.

Ukázkou toho, čemu jsme se nechtěli zpočátku věnovat, je volba prezidenta České republiky. Samozřejmě, je o ní i tady na blogu starší článek (mimochodem tento přilákal na blog docela dost čtenářů podle statistik). Fakt je ale ten, že projekt zatím nemá dostatečný potenciál na to, aby bylo možné takové téma úspěšně zpracovat. Tím jsem se tak trochu uklidnil už na začátku volby a hledal jiná témata pro projekt pro nadcházející dny.

Nakonec se však ukázal docela zajímavý paradox. Celá volba se nám zvrtla v ostudu a ve frašku, která byla způsobená tím, že nejdříve nám situaci zablokovala ODS (způsob volby) a potom ČSSD (těsně před koncem). A navíc to dorazil i způsob volby - veřejná. Jak říkal ministr Bursík - bude to super trapné. A bylo. Doufám že poučen z tohoto navrhne či rozjedná volbu přímou, aby tak sobě i zbytku parlamentu zachránil něco z té důstojnosti.

Nakonec Wikizprávy tak přecijen udělaly dobře, že se této události nevěnovaly, a nešířily kopce negativních zpráv, které akorát všechny otráví. Věnujme se raději příznivějším věcem, venku je pěkně, svítí tam slunce a není třeba si kazit den. Za pár týdnů začne jaro.

2 komentáře:

Okino řekl(a)...

Troufnu si nesouhlasit. S Wikizprávami jsem začal také experimentovat, napsal jsem tam několik pokusů, ale moje skepse ohledně nich bohužel spíš narůstá, když jsem četl některé další, později zakládané zprávy. Nechci samozřejmě nikoho kritizovat přehnaně, když to dělá z dobré vůle a že ho to baví, ale narozdíl od Wikipedie tady vidím velký problém v tom, že stará zpráva nikoho nezajímá, nebude tedy záhy po zveřejnění upravována a do budoucna v ní mohou zůstat i dost velké chyby, které nyní ve zprávách objevovaly (jazykové i obsahové, nyní bohužel chyby obojího typu znovu ve zprávě na hlavní straně). I proto jsem se momentálně trochu stáhnul, ale ještě budu o účasti dál uvažovat. Pokud by se ale nyní hypoteticky hlasovalo o založení (myslím, že se to nedělá), byl bych proti.

A teď k volbě - Wikizprávy jsou nyní v tzv. inkubátoru, který slouží k testování. Volba prezidenta republiky je událost, která na kvalitních budoucích Wikizprávách jistě nesmí chybět. Byla tedy ideální příležitost vyzkoušet si, jak s ní nakládat. A pokud jsi, Aktrone, spokojený, že že se Wikizprávy "této události nevěnovaly, a nešířily kopce negativních zpráv, které akorát všechny otráví", tak já myslím, že to byla hrubá chyba, protože si měly vyzkoušet, zda v případě pokrytí této události by právě šířily negativní zprávy, anebo by k věci přistoupily jinak. Wikizprávy tak dle mého prokázaly svou nezralost a nepřipravenost.

Omlouvám se za příkrá slova, možná příspěvek vyznívá ostřeji, než je zamýšlen.

Aktron řekl(a)...

Ne, v pořádku, mě se to nedotklo. Ono nejde ani tolik o to, že jsou to negativní věci, ale o to, že nemáme potenciál to zpracovat, lidí je prostě málo. Staré zprávy sice moc nezajímají, mohou ale být nalinkovány z wikipedie a být rozšířením encyklopedie novým směrem. Všechno záleží na lidech. projekt má smysl jen v případě spolupráce. Poslední dny se u mne projevují skepticky rovněž.