neděle 17. února 2008

Po vyhlášení nezávislého Kosova nastal na Wikipedii zmatek

Obyvatelé Kosova nadšeně vyhlásili nezávislost svého malého státečku, který je velký asi jako Středočeský kraj. Srbové, kteří přišli o část území, z toho samozřejmě nadšení nebyli a dali to najevo jak oficiálně (neuznání, protest proti misi EU), tak neoficiálně (útok na americkou ambasádu, tisíce lidí v ulicích). V Prištině a jiných městech zato oslavy dosáhly vrcholu. Nová země se prohlásila za multietnickou a sekulární republiku, kde má být místo pro všechny.

Samozřejmě, že aktivní editoři české Wikipedie okamžitě zpozorovali významnou změnu, a ujali se její rychlé aplikace. A tak jsme mohli být svědky toho, jak jedna formulace střídá v úvodu článku o Kosovu druhou, a vzhledem k tomu že srbské deníky nám mnoho informací neposkytly, dost lidí dlouho nevědělo, co vlastně do článku dát a čeho se chytit, aby byly informace aktuální.

Rozbroje se vedly hlavně o místa, která byla nejvíce vidět, tj. úvodní část článku, barevný infobox (státní místo regionálního už v naší stati naštěstí nějaký čas byl), ale razantní přepracování, kdy by byly nahrazeny termíny odkazující na faktický statut oblasti jako na jednu ze dvou srbských pokrajin, se nekonalo. A ono je to možná dobře, protože jinak by všichni skončili v ještě horší revertační válce. Takže jsme si mohli přečíst o jednostranně vyhlášené republice, autonomním území, vyhlášeném státu atp.

Státní symboly, které jsou v každém článku o nějaké konkrétní zemi vždy dobře vidět v pravé části informativní tabulky, se staly rovněž předmětem sporů. Kosovští představitelé okamžitě po vyhlášení republiky zveřejnili symboly, které sice na Wikipedii byly, ale na internetu by je člověk těžko dohledal. Naopak se začaly objevovat různé jiné koncepce státní vlajky - modrá s hvězdami kolem vyobrazení kosovského území, albánská vlajka s černým nápisem Kosovo a další; spory byly nakonec utnuty nahrazením obrázku za šedou vlajku z otazníkem, neboť zdroj pro všechny předtím zmíněné zástavy, jak již bylo uvedeno, nebyl nalezen.

Jak tomu bylo na jiných Wikipediích nevím, to jsem nesledoval, ale nejspíše byla situace velmi podobná. Možná až s vyjímkou albánské wiki, kde Kosova byla v kategorii "Shtete" (a neříkejte že to nejsou státy ;-) již delší dobu. Ale to se dá pochopit - vždyť dnes je pro všechny Albánce, ať žijí v Kosovu nebo Albánii samotné, opravdu velký a významný den.

Žádné komentáře: