úterý 9. října 2007

Úspěšně fungující wikiprojekt


Pomineme-li Wikiprojekt kvalita, tak se k úspěšným wikiprojektům na cs.wiki řadí hlavně Wikiprojekt Fotografování (zkratka WPF). I díky němu se podařilo lépe zkoordinovat spolupráci fotografujících uživatelů a zajistit tak větší dostupnost svobodných obrázků z českého prostředí.

Jednou z nejlepších ukázek této spolupráce je fotografování metropole Prahy, kde se povedlo (i s pomocí barevné mapy metropole, indikující počet obrázků) situaci zlepšit natolik, že nyní (pomalu v polovině října) už chybí pouhých 5 městských částí, které nemají svůj obrázek na Wikimedia Commons. Sice se nám podařilo udělat desítky fotek u některých mnohdy zajímavých částí Prahy, stačí ale teoreticky překročit její, přes třicet let staré, současné hranice a další obrázky nikde. To samozřejmě již někteří (Packa) kritizovali (Žádná akce foto okolí Prahy). Nicméně významnost těchto obcí je ve srovnání s částmi Prahy nižší. Jsou dále, hůře dostupné a je jich více. Není potom divu, že četnost svobodných obrázků z mnohých vesnic centrální části Středočeského kraje je nízká. Nelze po fotografech chtít, aby zdokumentovali každou obec v republice, to je prostě nemyslitelné.

Kromě Prahy byly časem vytvořeny přehledové mapy i u dalších měst, jmenujme Brno či Ostravu. Tam je však situace již horší, neboť obrázky zařizuje většinou jeden či dva aktivní přispěvatelé. Variabilita chybí a dochází tak ke kumulaci obrázků z některých míst a k nedostatku z oblastí jiných. I přes to fotografií již přibývá a editoři Wikipedie mohou odstraňovat šablonu {{Požadavek na obrázek}} ze stále více článků.

Proto také byla vytvořena stránka Požadované , kam je možno případnou žádost (samozřejmě s ohledem na možnosti účastníků projektu) na obrázek vložit, takže pokud si ji některý z fotografujících uživatelů WPF přečte a má chuť, tak objekt na přání vyfotí. Pořád je totiž šablona požadující obrázek do článku na spoustě míst a nafotit vše žádané není jednoduše v lidských silách. Doufejme však, že se situace zlepší.

Obrázek v úvodu je můj vlastní, jedná se o šípkovou růži ze severu Řep. Nahráno dnes odpoledne, spolu s jinými obrázky z této části Prahy.

Žádné komentáře: