sobota 13. října 2007

Návštěva Dne otevřených dveří Probotrans v Králově Dvoře


I přestože jsem zde už jednou byl, rozhodl jsem se vypravit do Berouna, tedy přesněji do Králova Dvora, na den otevřených dveří společnosti Probotrans. Jedná se o autobusového dopravce a ne malého – zajišťuje dopravu na kopě linek, které jsou součástí SID (středočeské integrované dopravy). Akce začínala brzy ráno – po osmé hodině.

Výjezd z Prahy byl opravdu stylový – historickým autobusem Škoda ŠL 1310 po staré silnici (605). Popravdě to bylo zajímavější českým venkovem a podzimní krajinou, než po nudné a rychlé dálnici. Chyběla již jen hudba 70. let a obraz nostalgické jízdy by byl dokonalý.

Po příjezdu do areálu společnosti Probotrans v Králově Dvoře (i když ono to spíše vypadá, že je to Beroun, ta hranice mezi oběma městy je dost neznatelná) bylo možné si prohlédnout různé autobusy společnosti, včetně nejnovějších typů Irisbus Crossway (konkrétně první dva; tento rok bude násedovat ještě další dvojice a v roce příštím pak hned třináct nových) a nového SOR-u 10,5. Zajímavostí zcela jiného typu pak byly autobusy historické, tedy Škoda RTO s přívěsem (bylo to opravdu pěkné svézt se autobusovým vlekem – to se nám dnes už jen tak nepoštěstí) od ČSAP Nymburk a Škoda RTO LUX Probotransu samotného, v perfektním stavu a po kompletní rekonstrukci. Trochu dále stranou ještě stál i Ikarus 280 v modro-krémovém provedení. Na okružních jízdách jej však spatřit moc nešlo. Škoda.


A jakmile si všichni prohlédli co bylo vystaveno, ředitel společnosti a ještě pár dalších vlivných lidí slavnostně „uvedli“ do provozu nově dodané autobusy Crossway, symbolicky byla přestřižena páska. Též byl pokřtěn i historický RTO, získal první odznáček z mnoha, které časem všechny historické autobusy získávají a rovněž i křestní list, teklo i šampaňské :-). Potom se už na mnoho nečekalo, začaly okružní vyhlídkové jízdy. A to v trochu „legračním“ konvoji – nejnovější Crossway byl následován RTO-čkem z roku 1976. Obyvatelé města Berouna, kudy byla vedena vyhlídková jízda, koukali velice překvapeně. Mladší nechápali, starší vzpomínali. Ale všichni měli nakonec radost.

Kromě občerstvení zdrama, soutěží pro děti a prezentací jak společnosti, jejího vozového parku a SID-u jako takového, byla na dni otevřených dveří ještě jedna vskutku revoluční atrakce. A to řízení autobusu pod dozorem zkušebního komisaře. Každý si mohl zasednout za velký volant a k dlouhé řadící páce a zajezdit si pár koleček, vžít se do role řidiče autobusu. Zájem byl vskutku obrovský a mnoho lidí čekalo desítky minut, než se dostali na řadu.




Stejně jako minule, i letos se den otevřených dveří společnosti Probotrans podařil. Navíc byl i lepší. A tak to má rozhodně být. Rozhodně jsem zvědav, co se objeví příští rok :-)

Žádné komentáře: