úterý 15. dubna 2008

Ruská podoba Wikiprojektu fotografování: Obce na Sibiři? Есть фото!

Při svém brouzdání ruskou wikipedií jsem se nějakým podivným spřízněním osudu dostal od dálnice v Polsku až do sibiřské "obce" Chasyn. Je to typická ospalá obec s dřevenými domy a několika paneláky, jakých je na Sibiři mnoho, postavená v roce 1938 pro ty vězně a nepohodlné lidi, kteří budovali tzv. Cestu kostí. Typičtější obrázek konce světa, daleko od civilizace si nelze snad ani představit; všude kolem nádherné lesy a kopce, zemědělství se nekoná, silnice je ale kupodivu asfaltová :-) Počet obyvatel není pro jistotu uveden, popravdě řečeno sídlo moc obydleně nevypadá.

I do této vesnice však zavítali fotografové Wikipedie! Byť to zní neuvěřitelně, i takto vzdálené místo má v příslušném článku nemalý počet obrázků. A to nejen ze současné doby, ale i z časů minulých, tj. 70. a 90. let.

6 komentářů:

Okino řekl(a)...

No, ne že by to byly špatné fotky, ale zase tak úplně moc bych je nechválil. Jejich autor - nějakej Sergin - je prostě chlápek z Chasynu, jinak asi elektrikář nebo elektronik, hrdý syn svého otce (o kterém sám napsal článek na ruskou Wikipedii - sic!) a hrdý muž z toho chasynského kraje, který taky sám popisuje. Takže fotografové Wikipedie nikam nedorazili, i když je celkem pozoruhodné, že tam dorazila aspoň po internetu sama Wikipedie. :-)

Aktron řekl(a)...

Ale to že našel Wikipedii a že svojí obec takto zdokumentoval :-) už to je podle mě úspěch. Že i ta malá vesnice se neztratí.

Okino řekl(a)...

Ale myslím, že by stálo za to najít, jestli existují podobné projekty jako náš Fotografování i v cizině. Třeba já teď sháním pro Wikipedii jednu australskou fotku ;-)

Aktron řekl(a)...

Jo, to by nebyl špatnej nápad si zjistit. Co se týče těhle projektů, místy jsou dost kreativní, na bs. mají třeba "Jeden článek denně", což by se mi na cs. líbilo taky

Okino řekl(a)...

Já jsem si sám pro sebe chtěl udělat projekt tři editace v hlavním prostoru na jednu editaci v diskusích :-) Ale jsem rád, když se udržím na nějakých 40 %...

Dezidor řekl(a)...

Fotky jsou dobré, jen se obávám, aby skupina lidí na Commons, jejíž příslušníky si pro sebe pracovně označuji zde nepublikovatelným pojmenováním, nepřišla s tím, že v Rusku není "freedom of panarama", a proto je nutné fotky všech těch baráků, u nichž není prokázáno, že zemřeli před 70 lety, smazat nebo získat souhlas architekta s uvolněním pod "svobodnou licencí".

Věřím, že takhle daleko snad nezajdou, ale opravdu bych se nedivil, kdyby licenční kretenismus až takhle daleko došel.