pátek 11. dubna 2008

Chytil vandala Wikipedie! Svého syna!

Trochu bulváru? Proč ne, ale berte to s nadhledem. :-)

Anglický novinář Tom Utley, zaměstnanec Daily Mail, co do formátu nejmenšího, co do nákladu druhého největšího anglického deníku, píše ve fejetonku o tom, jak našel článek o sobě na Wikipedii. Nyní je velmi stručný a podle Utleyho objektivní, ale nebylo tomu tak vždy. Dřív tam byla informace o jeho čtyřech dětech, jednom hodném a třech, které pášou nepřístojnosti, jako třeba obcování s plyšovým medvídkem. Utley ale zahájil vyšetřování, předvolal podezřelého a ten se při výslechu přiznal. Byl to - ten dobrý - Utleyův syn.

Nevím, jak se teď budou na něho dívat spolužáci, že je takhle popotahován v celostátním deníku, ale což, vždyť šlo o nevinný žertík, myslím si já.

Veselá příhoda přivedla Utleyho k zásadnější úvaze o zodpovědnosti Wikipedie. Kdyby na to vše nepřišel, píše, mohl by jeho syn po letech mít v oficiálních a ještě spíš neoficiálních životopisech zanesenou i tuto sexuální praktiku. Nebo třeba ne. Jiné příběhy tak úsměvné nejsou. Utley upozorňuje: "Byli byste překvapeni, kolik nesmyslů se takto dostane bez kritiky do kánonu obecného vědomí." To je velká pravda, na kterou by měli všichni editoři Wikipedie neustále myslet.

Utley to chápe správně. Píše: "Lidé z Wikipedie jsou si sami nejlépe vědomi těchto nebezpečí, a díky tomu jejich web není tak nekontrolovaný, jak mnozí věří."

Další úvahy o tom, co je to objektivita a jaké nebezpečí představuje Google, už nepatří tak moc na tento blog. Pokud ho ale čtou i lidé, kteří nejsou aktivními přispěvateli Wikipedie a členy její komunity, zdůrazňuji tuto Utleyho větu: "Na tomto webu je spousta skvělých věcí - mnoho jejích článků je učených, nekonvenčních a provokativních - ale my mu věříme k našemu vlastnímu riziku."

Berte Wikipedii, jaká je. Je to dobrý první zdroj třeba i velmi podrobných informací, ale pokud na jejich základě chcete udělat důležité rozhodnutí, raději si je ověřte.

Zdroj obrázku: Wikimedia Commons (autor Kaihsu, upraveno Fb78)

Žádné komentáře: