úterý 29. ledna 2008

Projekty vedle Wikipedie: II. WikiMapia a OpenStreetMap

Po služební cestě píšu další příspěvek, zatím nikoli o Knolu, ale o mapách. Koneckonců po služební cestě se to hodí, ne? Projektů na bázi volného přispívání uživatelů, které se zabývají zadáváním dat o zeměpisných objektech, je spousta, dva, které vybírám, ale mají společnou vlastnost – jejich základem je právě mapa.

OpenStreetMap vznikla už v roce 2004 a jejím zakladatelem je Steve Coast. Její editoři vytvářejí pomocí nejrůznějších nástrojů – vlastních zkušeností, vlastních GPS přístrojů nebo též satelitních snímků, např. smluvně zajištěných materiálů Yahoo! Maps. OpenStreetMap nedovoluje anonymní editaci, také díky tomu si podržuje solidní spolehlivost. I v České republice je již pokryto mapami OpenStreetMap řada míst v čele s velkými městy, zato venkovské oblasti jsou mnohde pokryté jen útržkovitě.

Volně dostupných map na internetu je poměrně málo, ale OpenStreetMap není v této souvislosti všespasitelným projektem. Protože je zaměřený bezmála výhradně na zanášení místních komunikací prakticky nenabízí alternativy pro ty, kteří hledají mapy jiného typu nebo přímo chtějí přispět do sbírky map na Wikimedia Commons, do tamního Atlasu.

Jiného druhu je WikiMapia, kterou založili Alexandr Korjakin a Jevgenij Saveljev v roce 2006. V době svého vzniku byla smíšeninou Google Maps a Wikipedie, na jednotlivá místa na mapě světa mohou přispěvatelé vkládat své informace, a tak vzniká zvláštní geograficky organizovaná encyklopedie. Dost se tak podobá Google Earth a její komunitě, ale bez nutnosti stahování dalšího softwaru. Vzhledem k tomu, jak přístupný je ale program pro Google Earth a podobné produkty, bude Wikimapia asi muset hledat další možnosti zlepšení a rozšíření, aby se od bohatší konkurence od Googlu nějak odlišila a zajistila si právo na existenci větší než jen jako kuriozita žijící ze setrvačnosti, byť pro několik stovek či tisíc uživatelů.

Příště se snad už opravdu podívám na to, jestli podobně nedopadne Wikipedie, až proti ní vyrazí Knol.

Děkuju za přečtení!

1 komentář:

Aktron řekl(a)...

Na OpenStreetMap jsem koukal, nějak mě to nenadchlo. Hlavně proto že člověk nepozná to co chybí od toho co není takže prakticky je stále pořád problém :-(