pátek 4. ledna 2008

Projekty vedle Wikipedie: I. Citizendium

Už delší dobu jsem tu chtěl přilákat pozornost na některé další projekty, které tak trochu vypadají jako Wikipedie, ale nejsou Wikipedie. Zatím chci napsat o dvou, možná přijdou na řadu i další, jestli se o některých dozvím něco zajímavého.

Začínám Citizendiem. Tento projekt odstartoval jeden ze spoluzakladatelů a pozdějších kritiků Wikipedie Larry Sanger jako zlepšení Wikipedie a plánoval, že brzy přesáhne význam Wikipedie. Zatím se mu to nepovedlo a v nejbližší době mi to nepřijde reálné, ale vězte, že Citizendium bylo veřejně spuštěno teprve před 10 měsíci (zkušební provoz před tím v listopadu 2006). Byl jsem optimistou, pokud jde o tento projekt, i když v současnosti už myslím, že konkurence Wikipedie přijde spíš z jiné strany - ale o tom příště.

O co tedy jde? Na domovské stránce najdete rozhraní podobné anglické Wikipedii - není divu, software je stejný - MediaWiki. I obsah na první pohled vypadá stejně, systém přispívání v základu také. V čem se tedy Citizendium liší? Jak stručně shrnuje anglická Wikipedie, jde třeba o nutnost editovat pod svým skutečným jménem. Co je ale ještě důležitější, je proces approving, tedy česky asi schvalování článků, při němž editor jakožto neanonymní odborná autorita zaštítí článek, který je podle něho kvalitní. Bohužel namátkový pohled do procesu schvalování ukazuje, že jde o záležitost dosti náhodnou, a kdyby nebyl podepsán jménem editora s jeho odborným životopisem, možná bych měl určité obavy důvěřovat mu víc než třeba procesu zlepšování nejlepších článků či featured articles na Wikipedii. Můžete sami posoudit schvalování i kvalitu u některého z 46 schválených článků.

Ještě jednou si připomeňme slova zakladatele Citizendia Larryho Sangera, který říkal, že chce překonat Wikipedii "v kvalitě, kvantitě (až přijde čas) a vyspělosti a zodpovědnosti komunity". V současné době má Citizendium kolem 4700 článků, kolem 250 editorů a na 2200 autorů. Tento poměr, zcela zjevně odlišný od Wikipedie (např. česká 85 000 článků, 8000 autorů), je asi typický pro možnosti Citizendia. Naznačuje, že by Citizendium mohlo přerůst v kvalitní, ale spíš menší encyklopedii. V tomto směru bych byl velkým optimistou, kdyby se ale povedlo v Citizendiu nastavit systém výběru tvorby či potvrzování článků. Ten ale zatím působí dost náhodně, a tak i Citizendium trpí (a při své velikosti nepoměrně víc) problémem absence zásadních článků při existenci článků marginálních.

Je něco, co by si měla Wikipedie vzít ze Citizendia? V tuto chvíli nevím, ale jistě by bylo vhodné do budoucna projekt sledovat, jestli se začne dále rozvíjet. Už jen myšlenka založit projekt tak, aby se vyhnul chybám Wikipedie, je poučná. Architekti Citizendia mají v nejbližší době vytvořit i mechanismy pro činnost komunity (řešení sporů...). Přinejmenším může Citizendium ukázat, do jaké míry může některé problémy běžné na Wikipedii vyřešit uzavření projektu pro anonymy. To vše ale za předpokladu, že Citizendium nezakrní. V současné době se ustálil počet vytvářených nových článků, růst Citizendia je (na rozdíl od Wikipedie) lineární, je ale pořád předčasné soudit, zda je to snad už znak stagnace, nebo naopak vhodné sebekontroly.

Citizendium podle všeho nejvíce potřebuje nové autory a ještě spíš editory (nejspíš ale obojí). Jenže je otázka, kolik z profesionálů bude chtít v budoucnosti přispívat do otevřeného zdroje, když už mnoho takových přispívá do Wikipedie - a navíc pro oba projekty brzy přijde velká konkurence: připravovaný projekt společnosti Google, zvaný Knol. Jeho lákadlo bude jistě testem pro možnosti Wikipedie, ale ještě dřív může zahubit Citizendium. Nebo ho naopak posílit. O Knolu někdy příště, do té doby zatím třeba tady.

Než se tedy vydám na Knol, chci shrnout: Držím Citizendiu palce, protože je to podle mne v zásadě dobrá myšlenka, ale má nejspíš jednu smůlu - vznikl až po Wikipedii, od níž může nejspíš může přetáhnout jen z nějakého důvodu Wikipedií znechucené autory, ať už její bývalé přispěvatele, nebo jen její uživatele a kritiky. Při vědomí všech reálných i fiktivních problémů Wikipedie hádám, že takových nikdy nebude dost.

S přáním hezkého nového roku Vám děkuju za přečtení.

1 komentář:

Aktron řekl(a)...

Článek se mi docela líbí. Je pěkně napsaný, a vyjadřuje z něj pozitivní energie... To se z mého (kde jsem ještě tupě udělal chybu v názvu toho projektu) vyčíst nedá :-) Každopádně - vítej na blogu.