středa 21. května 2008

Do správní rady Nadace se žene mládí

Už jsem tu jednou velmi okrajově zmínil, že se chystají volby do správní rady Wikimedia Foundation - tedy do té části, o které rozhodují členové komunity. V tuto chvíli se přijímají kandidatury, uzávěrka má být zítra.

Zaujaly mne regule, podle kterých je možné volit nebo být volen.

Volit může ten, kdo měl aspoň 600 editací před 1. březnem 2008 na jedné nějaké wiki, 50 editací na té samé wiki od 1. ledna do 29. května 2008, není zablokován a není bot.

Kandidovat může ten, kdo měl 600 editací na nějaké wiki před 1. lednem 2008, má 50 editací mezi 1. lednem a 1. červnem 2008, je mu aspoň 18 a je plnoletý ve své zemi a zveřejnění své občanské jméno. Zajímavé pro mne je, že v zásadě není moc velký rozdíl mezi požadavky na počet editací.

Co mne také zaujalo, je velmi nízký průměrný věk přihlášených kandidátů. V době, když jsem psal tenhle článek, jich bylo 11 a ten věk byl 32 let (a myslím, že ho zvedly poslední přírůstky do seznamu). Do rady kandidují i zájemci ve věku 18 (Paul Williams - na fotografii), 22, 23 a 25 let. Že uživatel ve věku 18 let bude schopný vykonávat povinnosti v radě v plném požadovaném rozsahu, prostě nepředpokládám, ale každý volič si udělá názor sám.

Jinak jsou v seznamu kandidátů čtyři Američané (a k nim jeden Kanaďan, dohromady průměrný věk 27 let), čtyři kandidáti z Evropy (průměr 36 - a to ho snižuje Williams), jeden Izraelec a jeden Australan.

Volby proběhnou od 1. do 21. června 2008.

Zdroj obrázku: Flickr via Wikimedia Commons (autor Peter)

4 komentáře:

Aktron řekl(a)...

Já bych se mládí nebránil. Timichal na cs.wiki je taky mladý a nijak extravagantní není. Zato někteří starší správci ano.

Okino řekl(a)...

Správcování na Wikipedii je ale pořád něco trochu jiného. Úkolem správní rady je např. jmenování výkonného ředitele (společnosti s obratem několik milionů dolarů ročně...) a hodnocení jeho činnosti, dohled nad zaměstnanci nadace, např. pokud jde o účty nebo rozpočet apod.

Aktron řekl(a)...

Samozřejmě že to JE něco jiného a taky jsem se tímhle komentářem netrefil. Řekněme, že ale lidé, kteří kandidují mají asi s Wikipedií zkušenosti a to jsou právě často správci.

Dezidor řekl(a)...

Ten volební systém je prostě hroznej. Je daleko uživatelky pohodlnější vybrat 1-3 jmen, popřípadě dát pořadí jen u prvních pár kandidátu. Ve snaze někoho nepoškodit a hlasovat opravdu zodpovědně jsem pak nucen řešit i dilema, který z těch špatných kandidátů na posledních místech mého seznamu je vlastně horší a stejně si nejsem jistej, zda jsem to dokázal.