čtvrtek 8. listopadu 2007

LinuxAlt 2007

Já a Petr K. jsme se rozhodli rozšířit si naše obzory ohledně operačního systému Linux a vyrazili jsme tak na konferenci LinuxAlt, která se 3. a 4. listopadu konala v Brně, v areálu zdejší Fakulty informačních technologií VUT v Králově poli.

Rovněž jsme využili našich wikipedistických známostí abychom se mohli tak nějak vhodně v Brně ubytovat; oba žijeme v západní části republiky - já to měl 200 km z Prahy, Petr dokonce 300 z Plzně. Takže začátkem byl odjezd v pátek večer a pomocí autobusů (posilových) Student Agency jsme do Brna dorazili o několik hodin později. Poté jsme u jedné wikipedistky přenocovali a druhý den snad ještě před rozedněním za pomoci šalin DPMB dorazili do supermoderního areálu, kde se celá akce konala.

Pravda, zpočátku jsme si museli slušnou dobu počkat, než se celá konference rozběhla, neboť jsme přišli spolu s pořadateli, kteří ještě museli organizovat a připravovat svoje přednášky. Nakonec se začalo v 9:00; přednášel jako první wikipedista známý pod přezdívou Pitel na téma Linux a hry. A ukázal vskutku zajímavé hry, jako například Frets on Fire, což je jeden z kousků, který by člověk opravdu v Linuxu nečekal - no zkusili jste hrát někdy na klávesnici jako na elektrickou kytaru ;-) ?

Další z přednášek byly na témata neméně zajímavá. Například Fedora 8 - nejnovější verze této známé linuxové distribuce (mimochodem vychází právě dnes) - co nového přináší, jaké jsou změny, jak dlouho se to vlastně zkouší aby to uživatelům fungovalo atp. Následovaly ještě další a další zajímavé prezentace, k nám dvoum (třem) se přidal nakonec i Timichal. Sobotní část akce zakončil výběr anket a následné losování zajímavých cen kolem čtvrté odpoledne (kromě linuxáckých triček se objevilo i víno a sluchátka). Bohužel jsme s Petrem nic nevyhráli :-(

Z areálu poslucháren jsme se jako skupinka wikipedistů rozhodli pro večerní výpravu do centra Brna. Prošli jsme si tak nejen historické jádro, ale taky prohlídli Petrov a Špilberk, kde nám místní wikipedistka poskytla informace čím je vlastně ta která stavba a ta která ulice významná. Překvapeni jsme pak byli na brněnském hradě "Špilasu". Nejen že jsme se dozvěděli, že nikdy nebyl dobyt, ale překvapilo nás i přistání horkovzdušného balónu a lampionový průvod místních dětí. Protože jsme už byli kolem tý půl sedmý (sic!) unaveni, rozhodli jsme se vynechat plánovanou návštěvu hospody/čajovny a zamířit rovnou do postele. No ono se to nakonec protáhlo, takže spát se šlo až kolem dvanáctý, ale tak to běžně bývá.

Nedělní den začal podobně jako ten sobotní, opět brzkým vstáváním a opět přednáškami. Tentokrát na jiná témata - bezztrátový formát .svg, nové grafické rozhraní KDE 4 (ano, přednášku jsem viděl už v dubnu, ale tehdy to umělo jenom vlnící se okna a jinak to neustále havarovalo - nyní již to bylo sice odladěné, vylepšené, plné nových fičurek, ale tak trochu moc jako Windows Vista). Mezi další zajímavé prezentace patřila například virtualizace na ZČU, kde byly předváděny kousky pro mne nerozlišitelné od černé magie (že by to bylo černým pozadím terminálu?) a některé další. Nakonec se opět vybraly ankety, nic jsme nevyhráli a s brněnskými wikipedisty (a wikipedistkami) jsme se hezky rozloučili. Odjezd z Brna byl naplánován na 17:00, následovala opětovná dlouhá cesta autobusem a přemítání, jak asi bude případná akce vypadat za rok a kdo se jí bude účastnit. Jestli by se nehodila třeba nějaká přednáška dotýkající se Wikipedie. Kdo ví. Každopádně jsme si celou akci užili a dozvěděli se kopec nových informací.

Obrázky (vlastní):

1) Pořadatelé a zakončení akce
2) Noční Brno z Petrova

3 komentáře:

Mercy řekl(a)...

Čistě teoreticky, nebyli jste taky na prednášce „Nasazení Linuxu a FOSS aplikací v archeologické praxi“? To byla asi jediná, která mě tam přitahovala, bohužel jsem už na víkend měl v plánu něco jiného.

Aktron řekl(a)...

Hmm ne, na tu jsme se tak nějak nedostali, tuším že se to krylo s tou virtualizací.

Fíček řekl(a)...

2Mercy: nejen že všechny přednášky vyjdou na pěkném DVD, ale podklady k nim (většinou slidy) a záznam z nich budou co nejdřív možné stáhnout z webu (http://www.linuxalt.cz). Někteří přednášející dokonce uveřejní kontakt pro případné dotazy.