čtvrtek 7. června 2007

2012

Zatímco jsme se koukali na film Potomci lidí a na rekvizity, jako třeba suvenýry z XXX. olympijských her v Londýně 2012, objevilo se nám tu logo zbrusu nové. A to je právě problém. Kreativisté tak trochu rozbili známou nám to šablonu pro tyhle loga, dokázali to za cenu neuvěřitelných 400 000 liber (17 milionů korun). Několik hodin po prezentaci tohoto symbolu olypiády se okamžitě objevila petice, kterou lidé na internetu dali dohromady aby se tohoto - říkejme tomu jak chceme - zbavili. Už toho bylo koneckonců o symbolice loga povězeno mnoho. Že je to rozbitý hákový kříž, Lisa a Bart Simpsonovi dělající.. ehm... jistou věc, graffiti v metru atp. Hafo lidí se prostě vylekalo, včetně (velmi překvapivě) lidí z Konzervativní strany, kteří jsou dokonce přímo zděšeni. A do toho tu máme ještě propagační video http://youtube.com/watch?v=txXC6PwgEmc , které prý vyvolává k epilepsii (abych pravdu přiznal, mám tu kabelovku a po shlédnutí finální scény nestačil ani datový tok přenosu a tak se to kostičkovalo naprosto šíleným způsobem). Abychom ale nebyli zlí, tak například Jacques Roggue ocenil novátorský přístup při propagaci her a spoustu dalších lidí jakbysmet.

Kritici návrhu, kteří tvoří loga srovnatelná graficky tak možná s logy freewarových her, plná britských vlajek (proti duchu her), nápisů London a 2012 v neroztodivnějších fontech s co pokud možno nejmenším početm pixelů si však neuvědomují realitu současného a hlavně budoucího světa a fungování reklamy. Nuže tedy je nutné vyzdvihnout dvě věci, které se návrhářům loga - a vůbec grafiky k hrám podařily. Zaprvé je to modernistický a neotřelý přístup - to video, i logo překonává zažité postupy a tak to diváka zaujme (rozhodně když ne tím tak teda barvičkama :-) ), zadruhé pak právě útočnost a efektivnost takové "reklamy" - ostatní propagace budou náhle vypadat šedě a nenápadně, navíc aféry typu "fuj to se nám nelíbí", nebo "devět s deseti epileptiků nedoporučuje" rozhodně přilákají k hrám ještě více lidí... sponzoři více vydělají a kapitalistický kolotoč se vesele točí, takže všichni jsou nakonec spokojení. A tak to má také fungovat.

Proto tedy musím říci, že s celou grafickou stránkou her jsem nejen spokojen, ale i mile překvapen. Je to takové hezké, malé a nenápadné okénko do světa, jak bude vypadat za pět let... po stránce toho jak lidi upoutat tedy určitě. Epileptikům se ten "barvoskok" do bazénu má odstranit, takže nespokojenost by taky mohla zmizet. Modernizmu zdar!

Logo her je fair use a bylo zkopírováno z en.wikipedia článku o hrách. Informace o souboru, včetně licence najdete zde

2 komentáře:

j j řekl(a)...

kolego video jiz na youtube neni

Honza Záruba řekl(a)...

mrtvoooooooooooo