středa 10. září 2008

Souhlasím s měsíčním blokem Cinika

Dnes dopoledne jsem zase na Wikipedii vběhl trochu nadšeně a nerozvážně, resp. hlasoval jsem ve správcovském hlasování (správce však už drahnou dobu nejsem) za podporu bloku Cinika na jeden měsíc. Zároveň jsem ale uvedl, že tento blok by měl mít jisté podmínky, protože účel takovýchto akcí není nikoho trestat, ale zajistit plynulé fungování encyklopedie jako takové.

Proto by bylo dobré, kdyby Cinik ukázal, jaký je jeho záměr. Pokud z Wikipedie skutečně definitivně odešel není potřebné, aby mohl editovat - blok sice pozbývá významu, ale pro obě strany našeho sporu. Tím pádem jsou jakékoliv stížnosti na měsíční blok naprosto irelevantní.

Pokud však tohle ukončení aktivity bylo pouze krátkodobého charakteru (jako tomu koneckonců bylo už dříve), bylo by dobré ukázat také trochu přívětivější tvář. Ale nejprve ji musí ukázat zablokovaný, který na svém blogu šíří různé insinuační útoky na správce a vůbec estabilishment Wikipedie. Tohle prostě nejde, to už se podobá... , je to fatální a musí to být odstraněno. Co Cinika v poslední době trápí, o tom by bylo záhodno kdyby si správci s ním promluvili (nejlépe nad kávou či pivem - tedy jedem dle chuti), někde v příjemném prostředí. Přecijen tu máme uživatele, který pro Wikipedii mnohé udělal (myšleno obsah) a jehož podíl není oddiskutovatelný. Potom bude na místě, aby správci své drakonictví odvolali a přistupovali mnohem vlídněji (koneckonců jedna z příruček Wikipedie nám povídá i o předpokládání dobré vůle, ačkoliv mé očekávání, že k tomu skutečně dochází, příliš valné není). Koneckonců, píše se jen encyklopedie, nebudujeme stát.

5 komentářů:

Dezidor řekl(a)...

Cinik opravdu občas dělal potíže a když se koukneme na jeho minulé spory, rozhodně nelze říct, že by tam byla pochybení jen druhé strany (byť tam byla také).

Na druhou stranu byl ten blok od Jitky nesmyslný a zbytečně jen eskaloval konflikt, v němž použilo ostřejších výrazů více lidí.

O Cinikových "odchodech" si myslím své, ale nyní při svém odchodu jasně deklaroval, že chce ještě nějaké věci dodělat.

Dezidor řekl(a)...

Zkrátka si Cinik zasloužil trvdší postup vůči němu v řadě případů v minulosti, ale tady to celé začalo tím, že byl blokován za pravdivý a v Žoku věcný výrok a skončilo to u série vyjádření různých lidí, za něž by mohl být blokován každý třetí.

Aktron řekl(a)...

To je možná fakt, ale zde má docela význam to tvrzení, že konflikt byl eskalovaný. Potom je těžké udržet nějakou důvěru mezi lidmi. Jediné, co pomůže uklidnit situaci je blok. A pak se může spolupracovat dál. A já si myslím že nikdo neříká že to musí být měsíc za kadžou cenu.

Tomáš Pecina řekl(a)...

Vážně si myslíte, že blokování kohokoli "uklidní situaci"? Jste na wikipedii dost dlouhou dobu, abyste byl schopen reflexe, nakolik jí praxe neustálého blokování aktivních wikipedistů za každou drobnost pomohla a nakolik poškodila.

Aktron řekl(a)...

Není wikipedista jako wikipedista. A srovnám-li současný blok Cinika s divokými bloky a arbitrážemi minulosti tak tehdy byl klid (vyjma ZMP že :-) a dnes je taky klid. Že někteří lidé se snaží již uklidněnou situaci vyostřovat docela nechápu, nejspíše jim jde o destabilizci WP