úterý 17. června 2008

Vyřazení českých fotbalistů se dostalo na en.wiki. A bude smazáno

Jako Ženevský zázrak pojmenoval autor Reisender svůj článek, který věnovat vyřazení českých fotbalistů z mistrovství Evropy ve fotbale. Článek neobsahuje nic závratného, není ani nijak ozdrojován a navíc kvůli probíhajícímu hlasování o smazání bude pravděpodobně brzy smazán (proto přikládám pro pozdější čtenáře odkaz na kopii ve vlastním uživatelském prostoru na cs.wiki).

Je to ale - co jsem si všiml - jeden z nemnoha případů, kdy se česká reálie stala hlavním tématem článku na en.wiki v okamžité reakci na událost, a aniž by její vytvoření inicioval český editor. Reisender se k tématu podle všeho dostal spíš jako Chorvat, který s překvapením zjistil, že soupeřem jeho týmu ve čtvrtinále nebudou očekávaní Češi, ale Chorvati.

Smazání na anglické Wikipedii dovedu pochopit (zvlášť v současném stavu článku), ale na druhou stranu zvláště na české Wikipedii by takový článek být mohl, a to podle mého názoru na to, že česká Wikipedie má zvláště zdůrazňovat český rozměr zobrazovaných materiálů.

Doplnění: Článek byl skutečně smazán 23. června. Těsně před tím proběhl i pokus o jeho přejmenování na Krále comebacků. Výsledek diskuse nakonec byl mnohem těsnější, než to zpočátku vypadalo. Na české Wikipedii by podle mne vedl k tomu, že by článek zůstal ponechán. Při pouhém sčítání hlasů mi vyšel výsledek 21 pro smazání, 16 pro ponechání, možná jsem se přepočítal, ale těžko tolik, aby to přeskočilo hranici 2/3.

11 komentářů:

Lenka64 řekl(a)...

No ovšem. Jen více podružností na cs wiki. A smazání se opravdu nikdo nemusí bát, protože 99% (nebo možná i více) editorů cs wiki jsou osoby mužského pohlaví.

Okino řekl(a)...

Wikipedie není z papíru, že tam bude navíc jeden článek o fotbale neohrozí nijak "ženská" témata.

Okino řekl(a)...

Dodatek - absenci ženských témat více ovlivní to, zda se budou chtít připojit a psát ženy-editorky. A proti tomu bych třeba já nic nenamítal. :-)

Lenka64 řekl(a)...

Nejde mi o ženská témata, jde o to, že hlasování je subjektivní a většině mužů (kluků), přijde článek o fotbalu atraktivní a důležitý, byt by byl sebemarginálnější. PS:ted mě napadlo, co spadá do ženských témat :)?

Okino řekl(a)...

Článek, o tématu, o kterém jsou v českých médiích nyní velmi rozsáhlé analýzy, je z hlediska Wikipedie jednoznačně důležitý. Tenhle případ to jasně splňuje. Ale jak říkám, dovedu si představit i smazání.

Nevím, co spadá do ženských témat. Co nespadá do "podružností"? ;-)

Lenka64 řekl(a)...

Samostatný článek mi přijde zbytečný. Pokud by to bylo částí podrobného článku o celém Euru 2008, tak proč ne. Já tyhlety události jednoho dne či týdne moc neuznávám, pokud nemají hlubší dopad na budoucnost.

Nepodružné, podle mne, vzniká často spojením několikerého podružného. :)

Okino řekl(a)...

Máš křišťálovou kouli, že dokážeš odhadnout význam pro budoucnost? ;-)

Lenka64 řekl(a)...

To ne, ale zatím mám tu zkušenost, že většina těch mediálních bublin hodně rychle splaskne ( a opravdu významné věci se často dějí potichu). Měl by existovat časový odstup, aby bylo zajištěno objektivnější zhodnocení. Pokud bude wiki existovat i za deset/dvacet let, pravděpodobně k nějakému "pročištění" dojde.

Aktron řekl(a)...

Jsem hlásnul pro ponechat. Podle mě tohle bude mít ještě dost velký dozvuk v tureckém fotbalu. Jako měla třeba poborského šance ve finále MS 1996.

Okino řekl(a)...

Nakonec se zdá, že bude smazáno. Ale bylo to těsnější, než jsem čekal. Teď zrovna je v tom ale nějakej zmatek, vzniklo tam nějaké podivné přesměrování na stránku AfD a článek samotný zatím ještě taky pořád existuje.

Dezidor řekl(a)...

Ono článek o jednotlivém fotbalovém zápase není nic strašného a beru to spíše jako praktickou konkretizaci obecného tématu. Když už jsou články o základních skupinách na EURu, je k tomu již jen krok.

Ten název je samozřejmě blbej, ale pod nějakým neutrálním by se to mohlo v klidu prosadit.