pátek 27. června 2008

Do Rady nadace Wikimedia Foundation zvolen Wing

Německý wikipedista čínského původu Tching Čeng (známý nejčastěji s přezdívkou Wing), byl zvolen zástupcem komunity v Radě nadace Wikimedia Foundation. Ve složitém systému, ve kterém se porovnával každý kandidát s každým, byl upřednostněn proti všem oponentům.

Wing se narodil v Šanghaji, vyrůstal v Cha-er-pinu a od svých 20 let žije v Německu. Nyní působí v Mohuči jako programátor u IBM. Edituje čínskou, německou a anglickou Wikipedii. Spolupořádal Wikimanii 2007 na Tchaj-wanu.

Zde je pět programových bodů, se kterými do Rady kandidoval:

  • Podpora rozvoje softwaru MediaWiki pro lepší uživatelnost;
  • Podpora kroků k získání a udržení nových editorů;
  • Zajištění komunikace mezi komunitami Wikimedie, ať jde o různé projekty, nebo různá místa;
  • Podpora jazykové, kulturní a dalších různorodostí komunity Wikimedia;
  • Podpora spolupráce mezi Wikimedií a univerzitami nebo jinými neziskovými/veřejnými institucemi zabývajícími se výzkumem a vzděláním (např. knihovnami).
Na prvních nezvolených místech zůstali Australan ruského původu Alex Bakharev a Američan Samuel Klein. Všichni kandidáti byli označení hlasující komunitou jako lepší než Američan Gregory Kohs, který svou kandidaturu formuloval dle mého názoru nejkritičtěji (podobně neúspěšná byla rovněž hodně kritická kandidatura jeho krajana Kurta M. Webera). Jen o jedno místo výš skončil Angličan Paul Williams, nad jehož nízkým věkem (18 let) jsem se pozastavoval zde na blogu i já.

V Radě jsou kromě Tchinga její předsedkyně Florence Nibartová-Devouardová, stálý člen Rady a zakladatel Wikipedie Jimmy Wales, dále místopředseda Jan-Bart de Vreede, Kat Walshová, Frieda Brioschiová, Michael Snow, tajemník Domas Mitsuzas a pokladník Stuart West.

Zdroj fotografie: Wikimedia Commons (autor Wing - mimochodem, přijde vám to jako autoportrét???)

4 komentáře:

Juandev řekl(a)...

No, škoda, že jsem taky nevolil, ale neměl jsem čas, číst ty jejich odpovědi. Musím se pozastavit trochu nad těmi body:
*Podpora kroků k získání a udržení nových editorů - a co staří editoři, na ty se kašle?
*Podpora jazykové, kulturní a dalších různorodostí komunity Wikimedia - co si pod tím představit? Na jednu stranu vidíme, že prioritní projekty jsou podporovány, ty co nejsou mezi "prioritními" jsou postupně zavírány, ač mají také sta až miliony mluvčích.

Unknown řekl(a)...

"a co staří editoři, na ty se kašle?"

Ano. Několik měsíců byl můj účet neaktivní a proto jsem v těchto volbách přišel o volební právo.

Juandev řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Dezidor řekl(a)...

Ten hlasovácí systém byl příšernej... Vítěze jsem nevolil, mám dokonce dojem, že byl v pořadí mých preferencí dost vzadu.